UDAPESTI SZERB ZENEI ÉVFORDULÓK Kornelije Stanković, Tihomir Ostojić, Isidor Bajić, Vujicsics Tihamér

BUDAPESTI SZERB ZENEI ÉVFORDULÓK

Kornelije Stanković, Tihomir OstojićIsidor Bajić, Vujicsics Tihamér

 

PROGRAM
Budapest, 2015. december 4-5-6.

  1. december 4. (péntek)

Délelőtt 10:00 – 13:00:

Hagyomány és modernitás – A magyarországi szerbek zenéje a szerb-magyar zenei kapcsolatok tükrében c. nemzetközi tudományos konferencia megnyitása és első ülésszak (szerb és magyar nyelven, szinkron-tolmácsolás) az MTA BTK Zenetudományi Intézete Bartók termében (Budapest, I. ker., Táncsics u. 7.)

Déli szünet 13:00 – 15:00:

A Zenetudományi Múzeum megtekintése angol nyelvű vezetéssel.
Délutáni ülésszak 15:00 – 18:00:
A konferencia munkájának folytatása

Kora este 18:30:
A 4 szerb zeneszerzőt bemutató kétnyelvű roll-up kiállítás megnyitója a Zenetudományi Intézet „Haydn” teremében.
Rövid, népszerűsítő ismertetés a négy zeneszerző életéről és munkásságáról. Zenés irodalmi program (a Magyarországi Szerb Színház színművészei, illetve Basits Branka népdalénekes előadásában)

 

  1. december 5. (szombat)

Délelőtt 9:30 – 12:30:
A harmadik ülésszak és a konferencia lezárása.

Kora délután 13:00:
Kornelije Stanković mellszobrának avatása a Tabánban.
(Fellép: az újvidéki Orfelin Vokális Stúdió kórusa, a budapesti Nikola Tesla szerb gimnázium leánykórusa, a szentendrei Javor Kórus, a budapesti Szt. Demeter Kórus, ünnepi szónoklatok, koszorúk elhelyezése)

Este 19:00:

Az újvidéki „Orfelin” Vokális Stúdió kórusának A ZENÉVÉ ÁTLÉNYEGÜLT EMBER c. hangversenye Tamara Adamov-Petijević karnagy vezényletével. A koncerten válogatás hangzik el Kornelije Stanković, Tihomir Ostojć, Isidor Bajić és Vujicsics Tihamér műveiből.

 

  1. december 6. (vasárnap)

Délelőtt 10:00 – 13:00:
Liturgia a pesti Szt. György Nagyvértanú szerb ortodox templomban az Orfelin Kórus közreműködésével.
A liturgiát követően parasztosz (rövidebb gyász-emlékszertartás) keretében megemlékezés a szerb zeneszerzőkről. Koszorúk elhelyezése a pesti Szerb Ortodox Egyházközség Váci utcai épületén lévő Vujicsics Tihamér-emléktáblára.

 

Szervezők:

Szerb Intézet, MTA Zenetudományi Intézet, SZTMA Zenetudományi Intézet (Belgrád), Szerb Fővárosi Önkormányzat, Budavári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat, Budapesti Szerb Kulturális Klub, Magyarországi Szerb Színház.

 

Támogatók:

EMMI, Szerb Országos Önkormányzat, fővárosi szerb nemzetiségi önkormányzatok (III., V., VII., VIII., IX., XIV, XIX. ker.), Nikola Tesla Szerb Gimnázium és Általános Iskola (Budapest).

 

Kornelije Stanković (Buda, 1831-1865) – az első újkori szerb nemzeti zeneszerző, a szerb zeneirodalom megalapítója, az általa lejegyzett szerb népi egyházi dallamokat és népdalokat kórusművekben és zongorára és szólóhangra írt művekben dolgozta fel. A Tabán szülötte és itt is hunyt el.

Tihomir Ostojić (Tiszaszentmiklós, 1865-1821) – irodalomtörténész, a Matica srpska titkára. Egyetemi tanulmányait Budapesten és Bécsben végezte. Szerb népdalokat és egyházi népi dallamokat is gyűjtött, egyházi kórusműveket komponált, a szerb egyházi zene történetét kutatta.

Isidor Bajić (Kula – Bácska, 1878-1915) – Budapesten a Zeneakadémián H. Koesslernél végezte zenei tanulmányait, közreműködött az első magyarországi zenészkonferencián, együttmködött a magyar zenei lexikon elkészítésében, kora legnépszerűbb szerb zeneszerzője, a szerb zenei élet szervezője a Monarchiában, zenei író.

Tihomir Vujičić / Vujicsics Tihamér (Pomáz, 1929-1975) – neves magyarországi szerb népzenekutató, zeneszerző.