BARTÓK BÉLA ÉS A SZERB ZENE KAPCSOLATA – TANULMÁNYKÖTET (SZERB ÉS MAGYAR NYELVŰ KIADVÁNY) – 2016

Budapest, 2016

A két nyelven megjelent kiadvány „Bartók Béla és a szerb zene kapcsolata” címmel, a budapesti Szerb Intézet és a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete, valamint a Vujicsics Egyesület által megrendezett, 2012. évi konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza. A konferencia Bartók Béla 1912-es bánáti szerb gyűjtésének 100. évfordulójának állított emléket.
A konferencián képviseltették magukat szakmabeliek is – etnokoreológusok, népzenekutatók, zenetudósok, valamint olyan résztvevők is, akik napjaink népzenei hagyományának őrzői és művelői is. A kötet jelentősége abban áll, hogy rámutat a három szomszédos országból – Magyarországból, Szerbiából és Romániából – származó szakemberek és a népzene-, néptánc-,valamint a népi motívumokkal átszőtt klasszikus (komponált) zene kedvelői között meglévő együttműködésre, akiket összekötnek a közös témák, akárcsak az a folklór- és művészeti örökség, melyet nagyon sok közös elem jellemez.

(Lásztity Péró)

A kiadvány hét tanulmányt tartalmaz, melynek szerzői: Felföldi László, Szabó G. Zoltán, Stevan Bugarski, Richter Pál, Jelena Jovanović, Eredics Gábor és Katarina Tomašević. A tanulmánok mellett szerb és angol nyelvű rezimé is található.

A kiadvány megvásárolható a Szerb Intézetben (Budapest, V. kerület, Veres Pálné u. 19. II. emelet – Tökölyanum épülete; tel.:+36-1-782-1639, e-mail: info@srpskiinstitut.hu)