KONFERENCIA: BARANYA ÉVSZÁZADAI – KULTURÁLIS RÉTEGEK

A Vuk Karadžić Alapítvány és a Vajdasági Múzeum közös szervezésében „Baranya évszázadai – kulturális rétegek” címmel tartottak konferenciát 2019. október 5-én Újvidéken. A konferenciát Dr. Boško Suvajdžić professzor, a Vuk Karadžić Alapítvány igazgatóságának elnöke, valamint Drago Njegovan a Vajdasági Múzeum igazgatója nyitotta meg.

A konferencián, két szekcióban, több mint 50 tudományos munkatárs vett részt Szerbiából, Horvátországból, Magyarországról és Szlovákiából a régészet, történettudomány, néprajz, demográfiai és művészettörténet területeiről. Az előadók között szerepelt Lásztity Péró a budapesti Szerb Intézet igazgatója, akit a konferencia rendezői-szekciójába is megválasztottak. Előadásában a 20. századi Baranya északi területein élő szerbek életéről beszélt, szerb lelkészek életrajzainak tükrében. A konferencián szintén az intézet képviseletében, részt vett Bada Zoltán történész is, előadásának címe: “Baranya bemutatása egy két kötetes megyei monográfián keresztül a Magyar Királyság milleniumi ünnepségének idejéből“. Prezentációjában a számos érdekes levéltári forrás mellett egy átfogó történeti áttekintést is adott eddigi kutatás eredményeiről.

A nap végén, tudományos tanácskozást követően arról is döntés született, hogy 2020-ban megjelenjen egy kiadvány a konferencián elhangzott előadásokból.

(Lásztity Péró a budapesti Szerb Intézet igazgatója)
(Bada Zoltán a budapesti Szerb Intézet történésze)