SZERB INTÉZET BELGRÁDBAN A „KULTURÁLIS AUTONÓMIA ÉS A KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATOK” CÍMŰ KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEN

2019. október 30-31-én Belgrádban a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Nemzeti Kisebbségeket és az Emberi Jogokat Tanulmányozó Bizottsága, valamint a Társadalomtudományi Intézet szervezésében került megrendezésre a „Kulturális autonómia és a kisebbségi önkormányzatok” című kerekasztal beszélgetés. A tudományos tanácskozást négy nagyobb szekció alkotta. A résztvevők Macedóniából, Montenegróból, Szlovéniából, Horvátországból és Magyarországról érkeztek. A beszélgetés során a kulturális autonómia és a kisebbségi önkormányzatok helyzetéről volt szó, országos és regionális politikai szinten.

Az előadók között szerepelt Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója is, előadásának címe: „Tapasztalatok és dilemmák a magyarországi Szerbek kulturális autonómiáját tekintve (2003-2019)”. Előadásában a magyarországi szerb nemzeti kisebbség kulturális autonómiájának építése során elért sikerekről és problémáiról beszélt, az elmúlt 15 év tapasztalatait összegezve. Az autonómia kritériumainak a meghatározása mellett, a jogi szabályozások változásainak a fényében elemezte a szerb kisebbség kulturális autonómiáját: mennyiben fejlődött és milyen problémák merültek fel a folyamat során, továbbá hogyan lehetne áthidalni azokat.

A kerekasztal beszélgetés második napján a résztvevőknek lehetőségük nyílt megvitatni a kisebbségi politika hatásainak ellenőrzése és előmozdítása céljából gyűjtött etnikai szempontból érzékeny adatokat, valamint, hogy megosszák egymással tapasztalataikat.

Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója
(FOTÓ: Dragica Puljarević)
Kerekasztal beszélgetés szekciója: Összehasonlítható tapasztalatok a kisebbségi önkormányzatokat illetően
(FOTÓ: Dragica Puljarević)
A kerekasztal beszélgetés plakátja