„JOVÁN NENÁD CÁR” KÖNYVBEMUTATÓ VERSECBEN

Január 28-án (kedden) a Verseci Városi Könyvtárban mutatták be Dr. Boris Stojkovski könyvét „Jován Nenád cár – A fekete ember élete, munkája és öröksége” című művet. A program szervezői: a budapesti Szerb Intézet, A multikulturális dialógus és regionalizmus Centruma, a Verseci Kulturális Centrum és a Verseci Városi Könyvtár voltak.

A szerző mellett a kötetet bemutatta Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója és Dr. Aleksandar Krestić a kiadvány recenzense és a Belgrádi Történeti Intézet tudományos munkatársa.

Prof. Dr. Boris Stojkovski műve eddig a legteljesebb alkotás Jován Nenád cár személyiségéről és életéről. A könyv szerzője kutatása során alaposan áttanulmányozta és újraértelmezte a történeti forrásokat – melyek között akadtak olyanok is, amik eddig ismeretlenek voltak az olvasóközönség számára – s mellyel kerekre zárta a szerb történelem egyik leginkább rejtélyes alakjának történetét. Jován Nenád cár nemcsak a mai Vajdaság, Magyarország, Románia területén, hanem Európa szerte is ismert történelmi személy volt.

A könyv a budapesti Szerb Intézet, Szabadka Városi Archívumával és az Újvidéki Egyetem Filozófiai Karának Történelmi Kutatóközpontjának a közös kiadásában jelent meg.  

A könyvbemutatót a Verseci Városi Könyvtár termében tartották.

(FOTÓK: Bada Zoltán – történész, Szerb Intézet)

Balról jobbra: Dr. Aleksandar Krestić a kiadvány recenzense és a Belgrádi Történeti Intézet tudományos munkatársa, a szerző Dr. Boris Stojkovski és Lásztity Péró a budapesti Szerb Intézet igazgatója