ÜNNEPÉLYES KÖNYVBEMUTATÓ A DUNA PALOTÁBAN

2020. január 29-én a Duna Palotában, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának szervezésében ünnepélyes bemutatásra került a Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon című könyv.

2018. március 19-én az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága „Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon” címmel a dualista magyar állam nemzetiségi törvénye megalkotásának 150. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát. A konferencia előadói törvény létrehozásának körülményeiről és annak nemzetiségek részéről érkezett fogadtatásáról beszéltek. A tudományos tanácskozás egyik részében pedig az 1993. évi nemzetiségi törvényt és körülményeit tárygalták.

A konferencia egyik résztvevője, valamint a megjelent kötet egyik szerzője Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet ügyvezetője.

A rendezvényt Dr. Fürjes Zoltán a Miniszterelnökség helyettes államtitkára nyitotta meg, míg a könyvbemutató koordinátora Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló volt. A promóción részt vett Pelyach István a kötet projekt-vezetője, Kovács Kálmán Árpád – Veritas Történetkutató Intézet, Ábrahám Barna – ELTE BTK Román Filológiai Tanszék, Tóth Ágnes – Társadalomtudományi Kutatóközpont, Kisebbségkutató Intézet.

A programban közreműködött Bándi Gergely gitárművész is.

(FOTÓ: Bada Zoltán – történész, Szerb Intézet)