LÁSZTITY PÉRÓ: MAGYAR FESTŐK SZERBIÁBAN A NAGY HÁBORÚ IDEJÉN (2019)

2019. végén, Újvidéken a Szerb Matica Irodalom- és Nyelvtudományi Osztályának a kiadásában megjelent a „Szerb-magyar kulturális kapcsolatok történetéből” című tanulmánykötet legújabb kiadása.

A kétnyelvű kötet központjában a 19-20. századi kulturális kapcsolatok állnak – annak legtágabb értelmében – míg a hangsúly inkább az irodalmi témákon van.  A kötet összesen 16 tanulmányt tartalmaz, melyek végén magyar, szerb és angol összefoglaló található.

A szerzők között szerepel Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója is, aki többek között a szerkesztőbizottság tagja. Tanulmányának címe: „Magyar festők Szerbiában a nagy háború idején.” A kutatás első eredményeit egy korábbi munkájában prezentálta mely a következő címet viseli: „Hadifestészet a nagy háború idején és Mednyánszky László művészete 1914-1918”. Az említett tanulmány a Szerb Intézet „Nagy háború” c. projektjének, valamint 2014-ben, Vranjeban szervezett konferencia „Az 1914-1918-as nagy háború: okok, következmények és értelmezések” keretében valósult meg. A szerző a kutatását 2018-ban bővítette ki, így jelen kötetben megjelent tanulmány már az újabb eredményeket is tartalmazza.

A kötet megjelenését a Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományügyi és Technológia-fejlesztési Minisztériuma és a Tartományi Tudományos Kutatási Titkárság támogatta.