NYILATKOZAT AZ INTÉZET MUNKÁJÁRÓL

A Covid-19 vírus miatt bevezetett készenléti állapot megváltoztatta a magyarországi szerb intézmények működésének módját. is

Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője a következőképpen nyilatkozott az intézmény jelenlegi tevékenységéről:

Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi járványügyi és társadalmi helyzetben a legfontosabb ha a szigorú szabályoknak megfelelően betartjuk a személyes távolságtartást, amelynek a lokális és állami szervek, valamint az országos önkormányzatunk is eleget tesz. Szerencsére az Intézet profilja lehetővé teszi, hogy a munkánk jelentős részét (a terepmunkát kivéve) otthonról is el lehet végezni. Ezért a kollégáimnak az otthoni munkavégzést rendeltem el,  hangsúllyal azokra a feladatokra melyek home-officeban is elvégezhetőek.”

Káplán Szofia munkatársunk jelenleg a „Kép és emlékezet” projekt interjúinak feldolgozásán munkálkodik, valamint az Intézet bibliográfiai projektjének adatbázisán.


Bada Zoltán kollégánk az utolsó pillanatban tért vissza újvidéki terepmunkájáról melyet a Matica Srpska könyvtárában végzett 1867 és 1918 közötti Monarchia idei szerb sajtó helyzetéről.

Pevec Andrea munkatársunk az Intézet gyűjteményében lévő videókazettákat és digitális anyagokat dolgozza fel.

Ami engem illet, jelenleg Milan Micić hamarosan megjelenő könyvén dolgozom, ami a Magyarországról a Jugoszláv Királyságba optáló szerbekről szól, s amelyik hamarosan megjelenik majd a Szerb Intézet új kiadványaként. Ezzel párhuzamosan dolgozom azon konferenciákon előadott szövegeimen, amiken a múlt év folyamán részt vettem.

Természetesen, mindezek mellett megemlíthetjük a párhuzamosan folyó adminisztratív jellegű munkáinkat is, valamint az adatbázisok feldolgozását és további kéziratok áttekintését melyek kiadásra várnak. Bízunk benne, hogy az év második részében folytatni tudjuk majd a terepmunkánkat, csak úgy mint a különböző könyvbemutatók és konferenciák szervezését is.