INTÉZETI PROJEKTJEINK – BESZÉLŐ FELIRATOK

Környezetünk tele van különböző szimbólumokkal, amik valamilyen információt közvetítenek felénk. A mindennapok rohanásában hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni ezeket a jelzéseket, pedig több érdekességet rejthetnek magukban. Egy település lakóiról például sok mindent elárulhat az utcakép, a rendezett közterek, udvarok milyensége vagy akár ezeknél is kisebb objektumok.  A vegyes lakosságú településeken számos olyan jellel találkozhatunk, amik az ott élő nemzetiségről árulkodhatnak. A szerb közösség jelenlétét jelezheti például a Szent Iván napi koszorú, amit minden évben a szerb házak főbejárata fölé helyeznek, egy pravoszláv kőkereszt, vagy akár egy két nyelvű (szerb-magyar) utcanévtábla is.

A nyelvi tájkép (linguistic landscape), vagy másképpen a vizuális nyelvhasználat vizsgálata az alkalmazott nyelvészet önálló kutatási területe. Egy hivatalos útjelző tábla, reklámtábla, utcanév, helynév, különböző épületek tábláinak felirata, mind-mind egy adott régió vagy település nyelvi tájképét alkotják.

Ezeknek a feliratoknak az elemzése különösen érdekes a két- vagy többnyelvű környezetben. A szerbek által lakott magyarországi településeken is számos olyan felirattal találkozhatunk, amik a szerb nemzetiség nyelvi tájképét rajzolják ki. Ezek közül is kiemelkednek az utcanévtáblák feliratai, amik az esetek többségében ugyan magyarul szerepelnek, de az elnevezésekben a szerb vonatkozás is fellelhető.

Az alábbiakban Intézetünk szerb nyelvi tájkép kutatásának projektjéből válogattunk össze néhány fényképet.

/A fényképek szerzői jogi védelem alatt állnak!/

(Szentendre – Szerb utca – FOTÓ: Káplán Szofia)
(Lórév – Csarnojevity Arzén utca – FOTÓ: Lásztity Péró)
(Budakalász – háromnyelvű tábla – FOTÓ: Káplán Szofia)