ÉRTÉKEINK VI.

“MÁJUSI ESŐ ARANYAT ÉR”

„Dodola”

Az embert mindig is érdekelte az időjárás és annak változásai, hiszen szinte minden emberi tevékenységre hatással van. Az időjárási jelenségek megfigyelése különösen fontos a mezőgazdasággal foglalkozók számára. A technikai fejlődésnek köszönhetően, ma már többféle esőmérő műszer, telefonos applikáció áll a gazdák rendelkezésére, ám korábban az emberek csak a saját tapasztalataikra épülő tudásra hagyatkozhattak.  E tudás egyik részét képezik a mezőgazdasági hiedelmek, termékenységvarázsló agrárrítusok.

A „dodola” egy délszláv esővarázsló szokás, ami a magyarországi szerbek körében is igen elterjedt volt. Első alapos leírásaival már a 19. századi magyar honismereti folyóiratok és szaklapok hasábjain is találkozhatunk, de a későbbi néprajzi szakirodalomban is számos változata ismert. Az esővarázsló szokás központjában a „dodola” áll, egy zöld lombokkal és levelekkel feldíszített személy (általában gyerek), akit a szerepjáték közben, rituális énekek kíséretében vízzel öntenek le. A rítusban résztvevők cselekedete arra irányult, hogy a termőföldek éppen úgy esőt kapjanak, mint ahogy a játék központi szereplőjét öntözik meg a vízzel.

A szokás mára már eltűnt a gyakorlatból, de a múlt században még több szerb településen is fellelhető vagy ismert volt, mint például Deszken, Pomázon vagy Budakalászon. A hagyományt azóta többször is felelevenítették, illetve rekonstruálták az említett közösségekben.

Az alábbiakban a magyarországi szerbek szokásanyagából válogattunk össze néhányat:

  1. „Oj dodolo” – rituális ének Budakalászról

Oj dodolo, dodolo
Šta bi tebi, trebalo, trebalo?

Jedna kanta vodice, vodice,
I od Boga rosice, rosice.

Da u rosi svo polje, svo polje,
I vinovu lozicu, lozicu,
I zelenu travicu, travicu.

Használat helye: Budakalász [Pest-Pilis-Solt-Kiskun]

Dátum 1977.04.25

Gyűjtő: Eperjessy Ernő

Adatközlő: Belos Mladenné Rádity Zorka (76 éves), Belos Mladen (82 éves), Belos Angyélia (57 éves), Belos Jován (51 éves)

Hordozók: ZTI_Mg_03371B; ZTI_AP_14048j1
A felvétel a kazettán: 10:37 – 11:47
Link: https://zti.hungaricana.hu/hu/audio/9383/#record-121298

2-3. Dodola Pomázon

  • A felvételeken a „dodola” szokásának rekonstrukciója látható, 1967-ből
  • A kép készítője: Eperjessy Ernő
  • Forrás: Néprajzi Múzeum digitális fotótára
This image has an empty alt attribute; its file name is Dodole2.png