ÉRTÉKEINK X.

VÁCI TÖRTÉNETEK

Cvian Vaszilij(1784 – 1849) az egyik legmódosabb ortodox kereskedő volt Vácon. 1836 és 1839 között egyházközségi gondnok, melyről az általa cirill betűkkel írt egyházi számadások is tanúskodnak. Levéltári adatok szerint két belvárosi épület volt a birtokában: a korábban elhunyt Dombay -, majd Bratovics-féle ház emeletes épülete a főtér és a mai Eszterházy utca sarkán, földszintjén a mai “Duna presszóval”, valamint a Duna-parton áruraktárként használt nagy ház, későbbi evangélikus épület.

Vaszilij élete során kétszer házasodott meg, első felesége Bealo Elena volt, a szintén híres váci kereskedő Mihail Bealo lánya, akitől négy gyermeke született. Elena korai halálát követően nősült meg újból, 1837-ben, Bozda Alekszandrával Balassagyarmaton. E házasságból is négy gyermeke született, akiknek felnőttkorát már sajnos nem élte meg. 1849. júliusában ugyanis – egyes források szerint orosz hadseregnek nyújtott segítség miatt – Görgey agyonlövette őt mint árulót.

A történtek után Alekszandra, özvegyen maradt felesége, 1851-ben eladta Duna-parti házukat a váci evangélikus egyházközségnek. Ezután két fiával együtt Budára költözött ahol jótékonysági tevékenységet folytatott a helyi egyházi kórus javára. 1875. augusztus 6-án halt meg Budán.

FORRÁS: GÁL JUDIT – DUJMOV MILÁN: ADATOK A VÁCI ORTODOX KERESZTÉNY KÖZÖSSÉG TÖRTÉNETÉHEZ (2010)