– HAMAROSAN – A MAGYARORSZÁGI DÉLSZLÁVOK ZENEI HAGYOMÁNYAI

ÚJ KIADÁS

Vujicsics Tihamér (1929–1975) 1978-ban Budapesten megjelent Muzičke tradicije Južnih Slovena u Mađarskoj/A magyarországi délszlávok zenei hagyományai című könyvének új, kritikai és bővített kiadása, amely most az olvasók kezébe kerül, több szempontból is továbbfejlesztette az eredeti változatot.

Mindenekelőtt a kötet újabb, még Vujicsics által készített lejegyzésekkel s így új dallamvariánsokkal gazdagodott, és közreadásuk korszerű népzenetudományi elvek alapján történt. A kiadás tudományos szempontból lényeges, teljesen új eleme a több funkciót betöltő online elérhető Melléklet, amely nemcsak Vujicsics hagyatékában megőrzött, terepen vagy stúdióban készített népzenei hangfelvételeket tartalmaz, hanem a zenei anyaghoz és Vujicsics népzenekutatói tevékenységéhez kapcsolódó más jellegű dokumentumokat is, és a kéziratos átírásokat, jegyzeteket, fényképeket.

A könyv a BTK ELKH Zenetudományi Intézet, a Belgrádi Tudományos Akadémia (SASA) Zenetudományi Intézet, a Hagyományok Háza, a Vujicsics Egyesület és nem utolsó sorban a budapesti Szerb Intézet közös kiadványa.