A MAGYARORSZÁGI DÉLSZLÁVOK ZENEI HAGYOMÁNYAI – SRPSKI EKRAN INTERJÚ

Interjúrészlet a szerb nemzetiségi műsor a “Srpski ekran” adásából melyet Vujicsics Tihamér „A magyarországi délszlávok zenei hagyományai” című könyvének új, kritikai és bővített kiadása alkalmából készítettek.

Mindenekelőtt a kötet újabb, még Vujicsics által készített lejegyzésekkel s így új dallamvariánsokkal gazdagodott, és közreadásuk korszerű népzenetudományi elvek alapján történt. A kiadás tudományos szempontból lényeges, teljesen új eleme a több funkciót betöltő online elérhető Melléklet, amely nemcsak Vujicsics hagyatékában megőrzött, terepen vagy stúdióban készített népzenei hangfelvételeket tartalmaz, hanem a zenei anyaghoz és Vujicsics népzenekutatói tevékenységéhez kapcsolódó más jellegű dokumentumokat is, és a kéziratos átírásokat, jegyzeteket, fényképeket.

A projektről és az új kiadványról mesél a felelős szerkesztő Richter Pál, az ELKH BTK Zenetudományi Intézet igazgatója és a szerkesztők munkatársai: Eredics Gábor a Vujicsics együttes vezetője és a Dankó rádió csatornaigazgatója és nem utolsó sorban Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója.

А teljes adás az alábbi linken érhető el:

https://mediaklikk.hu/video/srpski-ekran-2021-03-30-i-adas-2/?fbclid=IwAR34HsXddjP3d2IsyofliIUpaHswQAV0il9phHY95qObgfvgfQKYowk-Tzc