KEZDEMÉNYEZÉS – SZTEFANOVITY DIMITRIJE PROFESSZOR TUDOMÁNYOS MUNKÁINAK KIADÁSÁRA

Dr. Sztefanovity Dimitrije, az ELTE Szláv Filológiai Tanszékének egykori professzora élete során számos tanulmányt írt a magyarországi szerbek életével, történelmével és kultúrájával kapcsolatban, melyek szétszórva, különböző antológiákban és folyóiratokban jelentek meg. Ennek okán a Szerb Intézet arra az ötletre jutott, hogy ezek a tanulmányok, egy egységes posztumusz kötet formájában, 2022-ben újra kiadásra kerüljenek.

A kiadvány jövőbeli munkáiról, Lásztity Péró, Intézetünk igazgatója megbeszéléseket kezdeményezett az anyag örökösével, Stefanović-Banović Milesával és Miloradović Sofijával, a Belgrádi Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia, Szerb Nyelvtudományi Intézetének professzorával.

A kiadvány támogatásának reményében a Szerb Intézet “A magyarországi szerbek egyházi és népi múltjából – Dimitrije E. Stefanovic tanulmányainak posztumusz gyűjteményes megjelentetése”* címmel pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt nemzetiségi pályázat keretében.

* NKUL-KP-1-2022/2-000364 – A magyarországi szerbek egyházi és népi múltjából – Dimitrije E. Stefanovic tanulmányainak posztumusz gyűjteményes megjelentetése