AJÁNDÉK KIADVÁNYOK DIMITRIJE O. GOLEMOVIĆ SZÁMÁRA

A budapesti Tabán Szerb Folklórcentrum Egyesület szervezésében, 2021. november 5-én tartották meg Dimitrije O. Golemović professzor, etnomuzikológus könyvének bemutatóját a Tökölyanum dísztermében. Az est során a szerző röviden bemutatta „Svaka ptica svojim glasom peva” c. könyvét, amely többszáz falu bejárásának és az ott fellelt népdalok gyűjtésének eredményeként jött létre.

A kötet létrejöttével a szerző hozzájárult ahhoz, hogy ezek a dalok egy helyen, a teljes feledéstől megmentve legyenek közzétéve, a szélesebb olvasóközönség számára is elérhető módon (a kiadvány 260 saját vagy szakirodalomból átvett zenei lejegyzést is tartalmaz). Tekintettel arra, hogy a népi éneklés hagyományát bemutató tudományos munkáról van szó, azt gondolhatnánk, hogy a könyv elsősorban a szakmai közönséget szólítja meg, azonban értéke abban áll, hogy a népdalok világát ismerő és szerető emberek is elmerülhetnek annak tartalmában, tanulhatnak belőle. A könyv egy CD mellékletet is tartalmaz, amelyen 215 eredeti hangfelvétel található az elmúlt 40 év gyűjtéseiből: Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Horvátország és Macedónia településeiről.

A programban többek között közreműködött Básits Branka, Junior Príma díjas énekesnő is, varázslatos hangjával nemcsak a közönséget, hanem a szerzőt is elkápráztatta.

A könyvbemutató végén, Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója is néhány szóval köszöntötte a szerzőt, majd az Intézet ajándékaként átadta „Vujicsics Tihamér: A magyarországi délszlávok zenei hagyományai” című könyvének új, kritikai és bővített kiadását, „Bartók Béla és a szerb zene kapcsolata” című szerb és magyar nyelvű tanulmánykötetét és „Bartók Béla – Szerb és bolgár parasztzene a Bánátból, 1935” című kiadványt.

Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója átadja a szerzőnek, Dimitrije O. Golemovićnak az ajándék köteteket
Közös fénykép:
1, Básits Branka, énekesnő 2. Dimitrije O. Golemović, a könyv szerzője 3. Rusz Boriszláv – a Fővárosi Szerb Önkormányzat elnöke 4. Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója 5. Saša Smrekić, zeneszerző 6. Vukovits Dusán, a Tabán Szerb Táncegyüttes művészeti vezetője

A fényképekért köszönet illeti Bada Zoltán történész-munkatársunkat!