SZENT MRÁTA NAP (NOVEMBER 24.)

Az szerb-ortodox keresztényeknél ma van Decsáni Szent István, vagy szerb nevén Sveti Stefan Dečanski emléknapja, akit a népnyelv Szent Mrátának (szerbül: Sveti Mrata) szólít, amiről aztán az ünnep a Mratindan („Mrátanap”) nevet kapta.

Az ünnepi kalendárium többi napjához hasonlóan e naphoz is számos hiedelem és szokás kötődik. Erről mesél nekünk az egyik ismert szerb közmondás is: „Sveti Mrata, sneg na vrata” – ami magyar fordításban „Szent Mráta, hó van az ajtón” lenne, ugyanis e naphoz kötötték a téli hideg és a havas időjárás kezdetét. Ugyanakkor, a magyarországi szerbek számára az ünnep más szempontból is jelentős.

Szigetcsépen, Pest megye szerbek által is lakott településén ezen a napon tartják a pravoszláv templom búcsúját, amely Decsáni Szent István tiszteletére van felszentelve. A templomot 1777-ben építették, amit a Decsáni kolostor Ráckevére települt szerzetesei szenteltek fel. Érdekes történelmi adat, hogy a település katolikus plébániáját csak jóval később, 1862-ben alapították.

E jeles alkalmából szeretnénk megosztani néhány képet a szigetcsépi szerb közösség életéből és egyúttal gratulálni az ünnephez: Srecna slava!

Kép forrása: „Kép és emlékezet“ adatbázis; regisztrációs szám: 20170519SEN01035
А KÉP BÁRMINEMŰ FELHASZNÁLÁSÁHOZ ENGEDÉLY SZÜKSÉGES!

Családi fénykép a szigetcsépi néprajzi gyűjteményben (fotó: Káplán Szofia)