FOLYAMATBAN A MUNKA „LYUBA NÉNI SZAKÁCSKÖNYVE” KIADÁSÁN

A Bethlen Gábor Zrt. által kiírt, a tavalyi évre vonatkozó nemzetiségi kulturális pályázatok alapján 2022. elejéig van lehetőség a nyertes pályázatok elszámolására, így a budapesti Szerb Intézet által beadott pályázat „Lyuba néni szakácskönyve” c. kiadvány megjelentetésére is.*

A pályázat keretében egy receptkönyv feldolgozása és kiadása valósul meg, amelyet Dr. Biljana Sikimić, belgrádi etnolingvista Magyarcsanádon végzett kutatása során lelt fel.

„Bunyevác Lyuba kézzel írott szakácskönyve elsősorban emlékeztetőül jött létre, saját magának vagy esetleg családtagjainak lejegyezve, azokról az ételekről és hozzávalóiról, amelyek nem készülnek el minden nap. A 20. század közepén egy háziasszonynak a mindennapi ételek elkészítéséhez nem volt szüksége semmilyen jegyzetre, egyedül a megfelelő mennyiségű hozzávalókra, mivel a technológia és az elkészítési idő mindenki számára egyértelmű és adott volt. Lejegyzésre került emellett néhány egyéb, a háztartásban elengedhetetlen kellék, amelyet abban az időben nem lehetett megvásárolni az üzletekben. Sőt, a füzetben találunk néhány személyes adatot, címeket, dátumokat, amik mai szemmel nézve, talán kevésbé érthetőek. Épp ezért, Lyuba Néni szakácskönyve elsősorban egy kordokumentum, antropológiai és történeti adat egy korszakról, s egyben egy szociolingvisztikai és részben dialektológiai dokumentum arról a beszélt és írott nyelvről és nyelvekről, melyeket a 20. század közepén Magyarcsanádon használtak.” – írják a könyv szerkesztői.

* A pályázat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából meghirdetett, 2021. évi nemzetiségi kulturális kezdeményezések pályázat keretében valósul meg.

Pályázati azonosító: NKUL-KP-1-2021/1-002091 –  Teta Ljubin kuvar Canad (Ljuba néni szakácskönyve Magyarcsanád)