MEGJELENT – LYUBA NÉNI SZAKÁCSKÖNYVE

A Bethlen Gábor Zrt. által kiírt, a 2021. évre vonatkozó nemzetiségi kulturális pályázatok alapján 2022. elejéig kellett megvalósulnia a budapesti Szerb Intézet által beadott pályázatnak, amely a „Lyuba néni szakácskönyve” c. kiadvány megjelentetését jelentette.*

A pályázat keretében egy receptkönyv feldolgozása és kiadása valósult meg, amelynek dr. Biljana Sikimić, belgrádi etnolingvista Magyarcsanádon végzett kutatása adta a hátterét.

„Bunyevác Lyuba kézzel írott szakácskönyve elsősorban emlékeztetőül jött létre, saját magának vagy esetleg családtagjainak lejegyezve, azokról az ételekről és hozzávalóiról, amelyek nem készülnek el minden nap. A 20. század közepén egy háziasszonynak a mindennapi ételek elkészítéséhez nem volt szüksége semmilyen jegyzetre, egyedül a megfelelő mennyiségű hozzávalókra, mivel a technológia és az elkészítési idő mindenki számára egyértelmű és adott volt. Lejegyzésre került emellett néhány egyéb, a háztartásban elengedhetetlen kellék, amelyet abban az időben nem lehetett megvásárolni az üzletekben. Sőt, a füzetben találunk néhány személyes adatot, címeket, dátumokat, amik mai szemmel nézve, talán kevésbé érthetőek. Épp ezért, Lyuba Néni szakácskönyve elsősorban egy kordokumentum, antropológiai és történeti adat egy korszakról, s egyben egy szociolingvisztikai és részben dialektológiai dokumentum arról a beszélt és írott nyelvről és nyelvekről, melyeket a 20. század közepén Magyarcsanádon használtak.” – írják a könyv szerkesztői.

* A pályázat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából meghirdetett, 2021. évi nemzetiségi kulturális kezdeményezések pályázat keretében valósul meg.

Pályázati azonosító: NKUL-KP-1-2021/1-002091 –  Teta Ljubin kuvar Canad (Ljuba néni szakácskönyve Magyarcsanád)