TÁRGYALÁSOK ÚJVIDÉKEN

Február végén Újvidéken sor került hivatalos találkozóra Lásztity Péró a Szerb Intézet igazgatója, Rusz Boriszlávval a Fővárosi Szerb Önkormányzat elnöke, Sunčica Markovićtyal, az Újvidéki Kulturális Központ igazgatóhelyettese, és dr. Milan Micić, a Matica Srpska főtitkára részéről. A találkozón a felek megállapodtak az említett intézmények közös együttműködéséről, valamint a budapesti Szerb Intézet Szerbiában történő és az Újvidéki Kulturális Központ Magyarországon történő projektjeinek népszerűsítéséről.

Dr. Milan Micić a Szerbiában lévő promóció megvalósítására a következő témákat javasolta: 1) a magyarországi szerb közösség bemutatása 2) 1-2 éves „Szerbek Magyarországon” programsorozat létrehozása 3) Az Optáció 100 éves évfordulója – kiállítás, fórumok, a helyi optáns közösségek bemutatása, dokumentumfilm készítése optánsokról.

A megbeszélés további részében az említett példákon túl, Lásztity Péró Jakov Ignjatović, szerb irodalmár születésének 200. évfordulójára hívta fel a figyelmet.

A magyarországi szerbek bemutatására vonatkozó programjavaslat elkészítését 2022. április végére tervezik.

(Kép forrása a borítón: https://www.kcns.org.rs/)