SIKERES KÖNYVBEMUTATÓ ÉS KONCERT BELGRÁDBAN

Sikeresen megtartották Belgrádban Vujicsics Tihamér: A magyarországi délszlávok zenei hagyományai című könyvének új, bővített kiadásának és a hozzá készül online Mellékletének a bemutatóját.

A könyvbemutató a belgrádi Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia dísztermében került megrendezésre, amelyet előző nap egy koncert kísért magyarországi délszláv népzene képviselői és belgrádi zenei formációk részvételével.

Az új kiadvány (FOTÓ: SZTMA)

A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Emberi Jogok és Nemzeti Kisebbségek Kutatási Bizottsága és a budapesti Szerb Intézet szervezésében, 2022. május 26-án és 27-én tartották meg Vujicsics Tihamér és a magyarországi délszlávok zenéjével kapcsolatos munkásságához kötődő programokat, amelyeknek a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SZTMA) adott otthont.

Május 26-án, csütörtökön 18 órakor az SZTMA Galériában “Vujicsics Tihamér zenei lejegyzései” címmel tartottak koncertet, melyen a tököli KOLO Együttes, Básits Branka, Junios Príma díjas, szigetcsépi szerb énekesnő, Szabó Zoltán néprajzkutató, dudás és tamburás, valamint a belgrádi SZTMA Zenetudományi Intézet kórusának és a Moba együttes tagjai vettek részt.

A koncert előadói

Másnap, május 27-én 12 órai kezdettel Vujicsics Tihamér (1929–1975) „A magyarországi délszlávok zenei hagyományai” című gyűjteményének új, bővített, kritikai, háromnyelvű kiadását (magyarul, szerbül és angolul) mutatták bel, az SZTMA dísztermében.

Dr. Várady Tibor akadémikus köszöntője (FOTÓ: SZTMA)

A Szerb Intézet munkatársainak előadásai:

Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatójának és a kiadvány szerkesztőjének előadása

Káplán Szofia, a budapesti Szerb Intézet, néprajzos-kulturális antropológusa, az online Melléklet szerkesztője

A kiadványról az online Melléklet oldalán olvashatnak többet:

http://vujicsics.zti.hu/hu/