PÉTER-PÁL ÜNNEPE – JÚLIUS 12.

A Szerb-ortodox Egyház hívői a mai napon, július 12-én ünneplik Péter Pál napját, azaz Péter és Pál apostoloknak szentelt ünnepet. Ehhez a jeles naphoz számos hagyomány és hiedelem kapcsolódik.

Péter és Pál aposotolok – Karakal kolostor

Péter Pál napjának előestésén egy szerb népszokás szerint az útkereszteződésekben tüzet kell gyújtani, majd a következőt mondani: “Szent Péter nevében égjenek a boszorkány szárnyai!” Szokásban volt, hogy az ünnep reggelén a szarvasmarhákat vízzel meglocsolják, hogy egészségesek maradjanak. A pásztorok különféle gyógynövényekből koszorúkat fontak, és a szarvasmarhák szarvára tették; majd este egy-egy koszorút levettek a az állat szarváról és a ház ereszére helyezték, néhol pedig a házak, épületek tetejére, méhkasokra, karámokra. Szerbia-szerte szokás volt, hogy Szent Péter napján, mágikus jelleggel állatkoponyákat helyeztek el a kerítéseken, vágóhidakon.

Szent Péter napját a magyarországi szerbek körében is megünnepelték. Lóréven, a Csepel sziget sarkában lévő szerb településen a Péter Pál-i böjtöt még az aratók is tartották: “csak hagymát és kenyeret ettek”. Az ünnep napján tilos volt dolgozni, kerülték a mezőgazdasági és a ház körüli munkákat is.

Pihenő aratás közben (Battonya) – A fotó a Kép és emlékezet digitális archívumának tulajdona. Engedély nélküli felhasználása tilos!

Az említett példákon kívül az ünnep arról is ismert, hogy Szent Péter napja a grábóci kolostor ünnepe, amely a szerb ortodox egyház két meglévő kolostorának egyike a mai Magyarország területén. Itt minden évben hagyományos egyházi-népgyűlést tartanak, amelyre szerb-ortodox és más hívek is érkeznek Magyarország egész területéről, valamint Szerbiából és Horvátországból is. Idén július 17-én tartják az ünneplést, a Szent Püspöki Liturgia pedig 10 órakor kezdődik.

A grábóci kolostor madártávlatból
A kép forrása: Szerb Kulturális és Média Nonprofit Kft.

FORRÁSOK:

Шпиро Кулишић–Петар Ж. Петровић–Никола Пантелић: Српски митолошки речник, Нолит, Београд, 1970.
Фотоархив Српског календара и пројекта “Слика и памћење”
MAGYAR NEMZETI DIGITÁLIS ARCHÍVUM: https://mandadb.hu/