IGNJATOVIĆ 200 – TÁRGYALÁSOK A MATICA SRPSKÁVAL

2022. augusztus elején megkezdődtek a tárgyalások a Matica Srpskával és a Jakov Ignatović Alapítvánnyal a nemzetközi konferencia kapcsán mely Jakov Ignatović születésének 200. évfordulója alkalmából kerül majd megrendezésre.

Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatójának javaslata alapján, a konferencia célja, hogy méltó módon köszöntse a 200 éve született Jakov Ignatović szerb irodalmárt, társadalmi aktivistát és értelmiségit, a magyarországi szerbek egyik legkiemelkedőbb történelmi személyiségét.

A találkozón Ignatović személye, munkássága, élete és kora kerülne bemutatásra különböző tudósok és kutatók részéről. Az irodalomtörténeti, esztétikai és nyelvészeti megközelítés mellett kiemelt figyelmet kapna a kultúrtörténeti és történeti-kontextuális megközelítés, valamint a kortárs felfogás kérdései, hazai szakemberek részvételével, ami lehetőséget nyújtana Ignjatović munkásságának összehasonlító szemléletére is.

A konferencia szerkezete és tematikája az Újvidéken tervezett konferenciához igazodik majd, amelyet 2022. szeptember 2-án tartanak majd meg.

A partnerintézmények közötti tárgyalások a következő hetekben folytatódnak.