MINEK NEVEZZELEK? – KONFERENCIA AZ EGYÉNI NEMZETISÉGI NÉVHASZNÁLAT AKTUÁLIS KÉRDÉSEIRŐL

A http://nemzetisegek.hu/ portál hírének átvétele:

“Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó Ombudsmanhelyettes az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Nyelvtudományi Kutatóközponttal közösen 2022. október 20-án az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában (1055 Budapest, Falk Miksa utca 9-11.) konferenciát szervez az egyéni nemzetiségi névhasználat aktuális kérdéseiről.

A szakmai esemény címe: „Minek nevezzelek? – Az egyéni nemzetiségi névhasználat aktuális kérdései”.

A rendezvény célja, hogy a nemzetiségi nyelv szabályainak megfelelő anyakönyvezés területén feltárja a nemzetiségi nyelven való egyéni névhasználat érvényesülésének komplex helyzetét, illetve bemutassa azokat a kihívásokat, problémákat, amelyekkel a nemzetiségi közösségek tagjai szembesülnek az említett jogok érvényre juttatása és gyakorlása során. A rendezvény további célja, hogy érdemi párbeszédet teremtsen a különböző területeken dolgozó gyakorlati és elméleti szakemberek között.

Személyes részvétel szándékát legkésőbb 2022. október 14-ig a nemzetiseg.info@ajbh.hu e-mail címen lehet jelezni. Technikai okok miatt az eseményen való személyes részvétel lehetőségét kizárólag azok számára tudjuk biztosítani, akik részvételi szándékukat előzetesen jelezték.

Annak érdekében, hogy a konferenciát minél többen követhessék, és a párbeszédbe bekapcsolódhassanak, lehetőséget teremtünk az online csatlakozásra is. Erről a konferenciát megelőző napokban Facebook eseményen tájékoztatják a szélesebb nyilvánosságot.”

A konferencia programja: