A MAGYARORSZÁGI SZERBEK DELEGÁCIÓJÁNAK LÁTOGATÁSA ÚJVIDÉKRE

A Matica srpska főtitkárának, Milan Micićnek a meghívására Újvidéken tett látogatást 2023. március 30-31-én a magyarországi szerbek delegációja: Szutor Lászlóné Péity Veronika, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke, Rusz Boriszlávval, a Fővárosi Szerbe Önkormányzat elnöke és Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója.

A látogatás célja a magyarországi szerbek optációjának 100. évfordulója alkalmából készült programok konkretizálása volt. Mindenekelőtt a történeti kutatás területére vonatkozó programokat és azok eredményeinek bemutatását vették figyelembe, amelyekről 2022 októberében kezdődtek meg a tárgyalások, a Matica Srpska és a Szerb Intézet részéről. Ezen kívül szó volt egy egész napos rendezvény programjáról, amely Battonyán kerülnek megrendezésre, ahol 1923. március 4-én útnak indult az első vonat a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság felé, mintegy 200 szerb családot mozgósítva.

A Szerb Országos Önkormányzat, mint a rendezvénysorozat főszervezőjének feladata a magyarországi Optáció 100. évfordulója alkalmából megvalósuló különféle programok koordinálása, valamint ezek nyilvánosság elé állítása lesz. A delegáció az együttműködés egyéb területeit érintő megbeszéléseket is folytatott: megemlékezés Petőfi Sándor 200. évfordulójáról, a Matica Srpska és a Szerb Intézet közös konferenciakötetének megjelentetése Jakov Ignjatovićról, valamint a Fővárosi Szerb Önkormányzat kiadványainak promóciói. A találkozót követően a delegáció tagjai megajándékozták a Matica Srpska könyvtárát a 2023-as Szerb Kalendárium és a Magyarországi szerbek néprajza 8. kötetével.

Jobbról balra: Milan Micić, a Matica Srpska főtitkára, Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója, Szutor Lászlóné Péity Veronika, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke, Rusz Boriszlávval, a Fővárosi Szerbe Önkormányzat elnöke