MAGYARORSZÁGI SZERBEK DELEGÁCIÓJA ÚJVIDÉKEN

2023. június 9-én Újvidéken a Matica Srpska dísztermében tartottak rendkívüli találkozót a Szerb nemzetiségi intézmények állandó ülésszakaszának tagjai, amelyen szerb intézmények képviselői vettek részt Magyarországról, Romániából, Észak-Macedóniából, Boszniai Szerb Köztársaságból, Montenegróból, Bosznika és Hercegovinából, Szlovéniából és Horvátországból.

A konferencián a térség szerbjeinek képviselői közös nyilatkozatot és álláspontot fogadtak el a szerb nép társadalmi és állami összetartozásának szükségességéről.

Mindenki közös kötelezettsége a parlamenti felelősség Koszovó és Metohija megőrzéséért a Szerb Köztársaságon belül.

A házigazda nevében Dr. Dragan Stanić, a Matica Srpska elnöke szólt a jelenlévőkhöz, a konferenciát pedig Ognjan Krstić, a Romániai Szerbek Szövetségének elnöke, a romániai parlament szerb képviselője nyitotta meg.

Ezt a küldöttek beszéde követte, valamint a konferencia vendégeinek beszédei, Adam Šukalo, Szerbia elnökének Aleksandar Vučićnak tanácsadója, majd Milimir Vujadinović, a Szerb Nemzetgyűlés Diaszpóra és a Régióban élő szerbekért felelős Bizottságának alelnöke.

A magyarországi szerbeket Rusz Boriszláv, a Fővárosi Szerb Önkormányzat elnöke, Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója és Kassanin Dusán, a Szerb Országos Önkormányzat Pénzügyi Bizottságának elnöke képviselte.

A küldöttségek tagjait Igor Mirović, a Vajdasági Autonóm Tartomány kormányfője köszöntötte.

Bővebben az eseményről szerb nyelven a VAROS RTV oldalán olvashatnak.

FOTÓ: VAROS RTV

Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatójának felszólalása