SZENT VID NAPI TALÁLKOZÓ A DIASZPÓRÁBAN ÉLŐ SZERBEK SZÁMÁRA – BELGRÁD

2023. július 1-én és 2-án Belgrádban tartották meg a Szent Vid napi találkozót, amelyen a diaszpórában élő szerb intézmények képviselői vettek részt.

A Szerbiai Parlamentben tartott ünnepi megnyitón beszédet mondott Ana Brnabić, a Szerb Köztársaság miniszterelnöke, Ivica Dačić, külpolitikáért és biztonságért felelős első miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, Ilarion, vikárius püspök, valamint a program házigazdája, Đorđe Milićević, a Szerb Köztársaság és a diaszpóra közötti kapcsolatok terén végzett tevékenységek és intézkedések koordinálásáért felelős tárca nélküli miniszter.

A magyarországi szerbek delegációjának képviseletében jelent volt Alexov Lyubomir, a Magyar Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója, Rusz Igor, a Szerb Országos Önkormányzat alelnöke, Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója és Gyurity Milán, a Szerb Országos Önkormányzat képviselője, a „KRUG“ Művészeti Egyesület elnöke.

A találkozó első napján Szerbia és a diaszpóra gazdasági együttműködése volt a téma, amelyen többek között felszólalt Rusz Igor, a Szerb Országos Önkormányzat alelnöke is. A rendezvény második napján a diaszpórában élő szerbek kulturális, oktatási helyzetéről, valamint a szerb anyanyelv és identitás kérdésköréről tárgyaltak.

A rendezvény megnyitóján részt vettek további magyarországi szerb képviselők is: Dr. Lásztity Jovánka, a budapesti Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola igazgatója, Neményi Milica, az intézmény nemzetiségi igazgatóhelyettese, Brczán Krisztifor, Szerb Országos Önkormányzati képviselő és Krkeljics Mirkó Mitár, kulturális referens, a Szerb Kulturális és Média Nonprofit Kft. munkatársa.

A Szent Vid napi találkozóról részletesen a VAROS RTV média portál közvetített.

A mellékelt fotókat a VAROS RTV munkatársai készítették.

A magyarországi szerb delegáció fogadása
A képen (balról jobbra): Alexov Lyubomir, szerb nemzetiségi szószóló, a rendezvény házigazdája Đorđe Milićević, a Szerb Köztársaság és a diaszpóra közötti kapcsolatok terén végzett tevékenységek és intézkedések koordinálásáért felelős tárca nélküli miniszter, Rusz Igor, a Szerb Országos Önkormányzat alelnöke és Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója