KIÁLLÍTÁSOK

RÖVIDEN A ROLL-UP KIÁLLÍTÁSAINKRÓL

A Szerb Intézet 2012 óta rendszeresen készít sikeres roll-up kiállításokat történelmi és kultúrtörténeti témákban, olyan témákban, amelyekről kutatásokat végez. Roll-up, feltekerhető, nyomtatott, nagyméretű (200 x 100 cm) poszterek, amelyek fém állványokkal, függőlegesen stabilizálnak. A könnyűszerkezetes formátumnak köszönhetően a kiállítások könnyen szállíthatók és gyorsan és egyszerűen beállíthatók. A poszterformátum emellett lehetővé teszi a különböző témák rövid és egyszerű, ugyanakkor szórakoztató jellegű bemutatását. E tulajdonságoknak köszönhetően a kiállítás alacsony költséggel létrehozható és bárhol megtekinthetővé tehető.

A Szerb Intézet roll-up kiállításai többségében két nyelvűek (szerb-magyar), amelynek köszönhetően magyar ajkú érdeklődők számára is bemutathatóvá válik a szerb kultúra és történelem, ezzel is hozzájárulva a szerb-magyar kapcsolatok megerősítéséhez, valamint a szerb nemzetiség jobb megismeréséhez. A roll-upok hordozhatósága továbbá segíthet abban is, hogy a kiállítás Szerbiában is megjelenjen, olyan helyeken, ahol a kiállított témák kevésbé ismertek.


A SZERB INTÉZET ROLL-UP KIÁLLÍTÁSAI


2022

SZERB KULTÚRTÖRTÉNET SZENTENDRÉN – JAKOV IGNJATOVIĆ 200

Jakov Ignjatović (1822-1889) – író, társadalmi aktivista, publicista, a magyarországi szerbek egyik legkiemelkedőbb történelmi személyiségének 200. születési évfordulója alkalmából készült roll-up kiállítás. A kiállítás szerzői: Lásztity Péró, Bada Zoltán.

A projekt a BGA Zrt. “Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2022. évi költségvetési támogatása
NKUL-KP-1-2022″ pályázatának keretében valósult meg.


A PÁLYÁZAT REGISZTRÁCIÓS KÓDJA:
NKUL-KP-1-2022/2-000365


2021

TÖKÖLY SZÁVA ÉS KORA

Kétnyelvű roll-up kiállítás Tököly Száváról
Szerző: Lásztity Péró

Tököly Száva (1761–1842), feltehetően a Szávától és Dunától északra fekvő terület leghíresebb szerb mecénása, aradi nemes, a Matica Srpska elnöke, a pesti Tökölyanum, a fővárosi fiatal szerb diákok és hallgatók legfontosabb intézményének alapítója. Magyarország emblematikus és talán legelismertebb és legünnepeltebb személyisége a magyarországi szerbek történetében. A roll-upokon vizuálisan és textuálisan is bemutatott életútja és tevékenysége minden bizonnyal alkalmas a magyarországi szerb közösség tagjainak – különösen a fiatalabb generáció – identitásának erősítésére. Tököly Száva azon kevés érdemes szerbek közé tartozik, akit a magyar történetírás is nagyra értékel, a magyarokkal való együttműködése és kapcsolata miatt.

A SZERB FÓRUM EGYESÜLET ÉS A SZERB INTÉZET KÖZÖS PROJEKTJE


2017-2018

DUMTSA JENŐ (1838 – 1917) SZENTENDRE ELSŐ POLGÁRMESTERE ÉS KORA – A SZERB INTÉZET KONFERENCIÁJA

Szerb nyelvű roll-up Dumtsa Jenőről (1838-1917)
Szerzők: Lásztity Péró és Bada Zoltán

Dumtsa Jenő (1838 – 1917) a dualizmus kori Magyarország egyik legkiemelkedőbb szerb alakja volt. Üzletemberként, pénzügyi szakértőként, később politikusként tevékenykedett, e mellett ő volt korának egyik legnagyobb szerb mecénása is. Szélesebb körben leginkább szentendrei polgármestersége révén ismerik, aminek tisztségét több mint három évtizeden keresztül töltötte be.


2015

SZERB ZENESZERZŐK

Kétnyelvű roll-up kiállítás szerb zeneszerzők, zenetudósokról: Kornelije Stankovićról, Tihomir Ostoićról, Isidor Bajićról és Vujicsics Tihamérről.

A kiállítás szerzői: Lásztity Péró és Bada Zoltán


2014

MATICA SRPSKA BUDAPESTRŐL ÚJVIDÉKRE KÖLTÖZTETÉSÉNEK 150. ÉVFORDULÓJA

Kétnyelvű kiállítás a Matica Srpska Budapestről Újvidékre költözéséről.
Szerző: Lásztity Péró

A Matica Srpska 1864-ben költözött el Újvidékre, aminek következtében a Pesten maradt Tökölyanum irányítását és felügyeletét át kellett adni a pesti szerb egyházközségnek. Az átköltözés nagyban segítette Újvidék kulturális központtá fejlődését, valamint Matica Srpska megerősödését.

A projekt szervezői: Szerb Intézet, Matica Srpska és a Fővárosi Szerb Önkormányzat, valamint további fővárosi szerb nemzetiségi önkormányzatok.


2013

JOAKIM VUJIĆ ÉS A SZERB SZÍNHÁZ 200 ÉVE, VALAMINT A MAGYARORSZÁGI SZERB SZÍNHÁZ 20 ÉVE

Kétnyelvű kiállítás az 1813-as a pesti Rondellában megtartott szerb nyelvű színházi előadás 200 éves évfordulója alkalmából, amelynek Joakim Vujić szerb író volt a szerzője. A kiállítás ezen kívül a Magyarországi Szerb Színház 20 éves fordulójáról is megemlékezik.


Szerzők: Lásztity Péró és Bada Zoltán

A kiállítás a Szerb Intézet és a Szerb Kulturális Centrum, valamint a Fővárosi Szerb Önkormányzat támogatásával jött létre.


2012

BARTÓK ÉS A SZERB NÉPZENE

Kétnyelvű kiállítás Bartók Béla (1881 – 1945), magyar zeneszerzőről, etnomuzikológusról és zongoristáról, valamint a Bánáti szerbek körében gyűjtött fonográffelvételeiről.

A kiállítás szerzője: Lásztity Péró