TUDOMÁNYOS TALÁLKOZÓT TARTOTTAK BELGRÁDBAN “A KISEBBSÉGI JOGOK (TOVÁBBRA IS) EMBERI JOGOK” CÍMMEL?

Az EK Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Európai Keretegyezmény 25. évfordulója és az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 75. évfordulója alkalmából Belgrádban a Nemzeti Kisebbségek és Emberi Jogok Bizottsága (SANU) szervezésében, a Belgrádi Egyetem Jogtudományi Kara és a budapesti “Tom Lantos” Intézet együttműködésével 2023. szeptember 28-29-n, kétnapos tudományos ülést szervezett. A tanácskozás a “A kisebbségi jogok (továbbra is) emberi jogok?” címet viselte.

A találkozón többek között meghallgatható volt Dr. Tove Malloy (Flensburg) előadása arról, hogy a kisebbségi jogok miért igényelnek sajátos intézményi kereteket. Dr. Vizy Balázs, a Budapesti Közszolgálati Egyetem munkatársa a kisebbségek intézményes részvételéről a közéletben tartott előadást, míg valamint Fernand de Varennes, az Írországi Nemzetközi Egyetem képviseletében (az ENSZ kisebbségi kérdésekkel foglalkozó különmegbízottja) arról beszélt, hogy milyen kihívásokat jelent manapság a kisebbségi jogok emberi jogként való megtagadása, vagyis ha a kisebbségi jogok védelmének rendszere még nincs teljesen kidolgozva. A kisebbségi és regionális nyelvek védelméről szóló charta végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatokról Vesna Crnić-Grotić beszélt, a fiumei jogi karról, aki a közelmúltig a Charta Végrehajtási Szakértői Bizottságának elnöke volt. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának tagja több esetet is bemutatott a Bíróság kisebbségi jogokkal kapcsolatos gyakorlatából. Ennek kapcsán a tanácskozáson szó volt a kisebbségi szószólók választási szabályaival kapcsolatos perről is, a Magyar Országgyűlésben.

A belgrádi tartózkodás lehetőséget biztosított arra, hogy Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója, aki egyben a SANU igazgatótanácsának tagja is, előzetes megbeszéléseket folytasson a Társadalomtudományi Intézet igazgatójával, Goran Bašićtyal a szakmai segítségnyújtásról és a közös munka kialakításáról. A tervezett projekt a Szerb Intézettel a legutóbbi magyarországi népszámlálás eredményeinek (tudományos) elemzésére fókuszál majd, amelyek összességében jelentős visszaesést mutatnak a magukat valamelyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallók számában.