KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS PETŐFI SÁNDORRA EMLÉKEZVE A MATICA SRPSKA DÍSZTERMÉBEN

2023. november 3-án, pénteken a Matica Srpska dísztermében tartottak kerekasztal beszélgetést a Petőfi Sándor költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kerekasztal a Matica Srpska, a Vajdasági Magyarok Oktatási, Kutatási és Kulturális Központja, a “Szekeres László Alapítvány” és a budapesti Szerb Intézet közös szervezésében zajlott.

Az eseményen köszöntőt mondott prof. Dr. Dragan Stanić, a Matica Srpska elnöke, Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatója, Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Ezt követően három előadást hallhattak a jelenlévők. Dr. Faragó Kornélia Petőfi Sándor recepciós szövegeinek hagyományát mutatta be a szerb irodalmi kultúrában a magyar recepciószövegek tükrében, míg Dr. Németh Ferenc Petőfi szerb-recepciójának alakulásáról (a XIX. század második felétől napjainkig) beszélt. Dr. Marko Čudić a szerb modernistákról és posztmodernistákról,Petőfi költészetének fordítóiról és munkatársairól tartott előadást.

A programot Milena Kulić, Irodalom és Nyelvi Tanszék tudományos munkatársa vezette.

A kerekasztal beszélgetés keretében “Petőfi a szerbeknél” című könyv promócióját is megtartották. A mű Vladislav Polit doktori disszertációját foglalja magába, amelynek magyarról szerb nyelvre való fordítását és szerkesztését Dr. Németh Ferenc végezte.

Lásztity Péró, a budapesti Szerb Intézet igazgatójának beszéde az újvidéki Matica Srpskában

Az ünnepi program megvalósítását a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkársága tette lehetővé.

A teljes műsor a Matica Srpska honlapjának videóarchívumában megtekinthető.