AZ OPTÁCIÓ 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL RENDEZTEK ÜNNEPSÉGET BATTONYÁN

2023. december 15-én, pénteken ünnepséget tartottak a battonyai és Magyarország más részein élő szerbek optálásának 100. évfordulója alkalmából.

A program délelőtt 10 órakor a Battonyai Szerb Iskola és Óvoda épületében, vendégfogadással kezdődött, majd a szerb iskolában nyilvános órát tartottak „Út a bizonytalansághoz” (“Пут у неизвесност”) címmel, amelyben az iskola kórusa és a dráma tagozata lépett fel. A diákok „Reménnyel egy jobb holnapért” című színdarabot adták elő a közönségnek.

Ezt követően, Őex. Pantelic Lukijan budai püspök parasztázt (megemlékező istentiszteletet) tartott a battonyai szerb ortodox templomban. A szertartás után, a hívők és a résztvevők a battonyai vasútállomásra mentek el, ahol Milenkovic Dalibor szegedi esperes megszentelte a megemlékezés alkalmából készített emléktáblát, amelyet a vasúti épületen helyeztek el. A szentelést koszorúzás követte, melyen a magyarországi szerb intézmények képviselői vettek részt, akik kegyeletük rótták az optáció során elvándorolt szerb családok előtt.

Délután, 14:30-tól a Battonyai Szerb Önkormányzat tartott nyilvános gyűlést a Városháza épületében. 16:00 órától Dr. Milan Micic, író tartott könyvbemutatót, amelynek keretében „A magyarországi szerb optánsok a Jugoszláv királyságban (1921-1941)” című művét mutatta be.

A promóciót követően “Optáció Zentán és Törökkanizsán” címmel nyitották meg Basaric Miroslav, Njezin Radovan, Ruzic Aleksandar kiállítását a battonyai Művelődési Házban.

Az egész napos program zárásaként a Magyarországi Szerb Színház tagjainak előadását, valamint a Srpski Venac Szerb Kulturális Központ és a budapesti Nikola Tesla Szerb Gimnázium drámatagozatának darabját láthatták a nézők. A színházi programot az optáció alkalmából készített szerb nyelvű dokumentumfilm vetítése követte, amely a “Félbe vágva- száz év az optáció óta” (“Преполовљени – сто година од оптације”) címet viselte.

A program szervezői:

Szerb Országos Önkormányzat
Battonyai Szerb Önkormányzat
Szerb Intézet Non-profit Kft.

A fényképeket Bada Zoltán, a Szerb Intézet történésze készítette: